JPMorgan zegt dat Bitcoin ETF’s de CME Futures Premium kunnen doen krimpen

Niet minder dan negen aanvragen voor een bitcoin exchange-traded fund zijn in behandeling bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, inclusief een nieuwe aanvraag van Michael Novogratz’s Galaxy Digital.

 

Op het meest basale niveau zouden de voertuigen investeerders een manier bieden om te wedden op de grootste cryptocurrency met het gemak van het kopen van een aandeel via een effectenrekening.

 

 

Maar JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank, heeft een ander potentieel voordeel geïdentificeerd voor de goedkeuring van een bitcoin ETF: het helpen normaliseren van de bitcoin futures-premie op de in Chicago gevestigde CME en andere beurzen. De premie vertegenwoordigt het verschil tussen de termijncontractprijs voor bitcoin en de huidige prijs zoals verhandeld op grote cryptocurrency-beurzen.

 

“Het lanceren van een bitcoin ETF in de VS zal naar onze mening de sleutel zijn tot het normaliseren van de prijsstelling van bitcoin-futures”, schreven de analisten van de Amerikaanse bank in een rapport van 9 april, eraan toevoegend dat het contract van juni op de CME onlangs werd verhandeld tegen een % premie op jaarbasis.

 

Het verschil is groter geworden sinds februari, toen het minder dan 20% bedroeg. Een carry-trader had de premie van 25% op jaarbasis als winst kunnen vastleggen door de cryptocurrency op de spotmarkt te kopen en tegelijkertijd een futurescontract voor juni op de CME te verkopen. Ethereum koers bekijken kan online.

 

Volgens de analisten van JPMorgan kan de brede premie gedeeltelijk de realiteit weerspiegelen dat veel grote beleggers nog geen rekeningen of processen hebben opgezet om cryptocurrencies te kopen, of dat het hen verboden is dit te doen op grond van regelgeving of hun eigen mandaten. Ze zijn gedegradeerd tot het verkrijgen van blootstelling via CME-futures of de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die zijn eigen nadelen heeft in termen van onregelmatigheden in de prijsstelling. (Grayscale is eigendom van Digital Currency Group, die ook eigenaar is van CoinDesk.)

 

Het bestaan ​​van een fysiek gevestigde ETF zou dus kunnen helpen om enkele prijsverschillen aan te pakken door extra liquiditeit op de markt te brengen.

 

De CME-futures worden in contanten afgewikkeld op basis van hun bitcoin-referentietarief (BRR) – een dagelijkse referentiekoers van de Amerikaanse dollarprijs van één bitcoin vanaf 16.00 uur. Londense standaardtijd (LST). De BRR vertegenwoordigt een naar volume gewogen gemiddelde prijs over een uur voor een reeks grote beurzen vanaf 16.00 uur. LST en geen enkele waarnemingsprijs om 16.00 uur. LST. Op die manier zorgt de beurs ervoor dat één grote transactie of cluster van transacties slechts een beperkt effect heeft op de BRR.

 

De volatiliteit van bitcoin is echter relatief hoog in vergelijking met traditionele activa. Daarom neigt de BRR ertoe af te wijken van de spotmarktprijs, wat leidt tot een tracking error in een carry-trade. Koers vechain bekijken kan online.

 

“Over een langere horizon, met alleen Coinbase-prijzen, de maandelijkse tracking error van BRR versus 16.00 uur. LST-middentonen waren het afgelopen jaar soms 2% of hoger. Het backtesten van de prestaties van basistransacties [carry trades] tegen spotniveaus op hetzelfde moment resulteert in een tracking error op jaarbasis van meer dan 10% over het afgelopen jaar, ”merkten analisten van JPMorgan op. “De rijkdom aan bitcoin-futures weerspiegelt waarschijnlijk gedeeltelijk inefficiënties bij het repliceren van de BRR waarop ze zich vestigen, vooral zonder directe toegang tot de spotmarkt.”

 

Vorig jaar nam de investeringsfirma van de legendarische handelaar Paul Tudor Jones een bullish gok op bitcoin via de termijnmarkt in plaats van de spotmarkt. Terwijl schatkistgeld van bedrijven via Coinbase in bitcoin stroomt, mogen veel gereguleerde fondsen niet investeren via cryptocurrency-uitwisselingen.

 

“Fondsen hebben alleen toegang tot bitcoin via futures op de CME,” vertelde Pankaj Balani, mede-oprichter en CEO van de in Singapore gevestigde Delta Exchange, CoinDesk in een WhatsApp-oproep. “Dit leidt uiteindelijk tot een hogere premie op bitcoin-futures.”

 

De tracking error zou veel lager kunnen zijn zodra een fysiek afgewikkelde ETF die is gekoppeld aan de spotmarktprijs wordt gelanceerd; de risicopremie zou kunnen worden uitgeprijsd.

 

Het uitvoeren van zogenaamde carry-trades, ook wel basistransacties genoemd – waarbij beleggers hedgingtransacties gebruiken om te profiteren van de futures-premie – zou veel eenvoudiger en kosteneffectiever zijn met een ETF, wat mogelijk zou resulteren in meer spelers en lage premies, aldus de JPMorgan rapport.

 

“Op dit moment vereisen beursgenoteerde basistransacties een initiële marge van ~ 40% ten opzichte van de futurespositie, naast de lopende variatiemarge en volledige financiering van de tegengestelde long GBTC-posities, waardoor het rendement op contanten merkbaar minder aantrekkelijk wordt”, aldus analisten. Het hebben van een ETF zou basishandel “efficiënter en attactief tegen de huidige prijzen, vooral als die ETF’s met marge kunnen worden gekocht. ”